top of page

Potentiële voordelen van cupping

Bijgewerkt op: 9 apr. 2023

27/03/2023Cupping is een manuele therapievorm vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij kleine cups enkele minuten zachtjes op de (geblesseerde) delen van het lichaam worden geplaatst. Afhankelijk van de te behandelen klacht of aandoening kan de behandelaar meerdere cups tegelijk op de huid plaatsen. Deze therapievorm heeft dus veel te bieden. In dit artikel beschrijf ik de potentiële voordelen van cupping.Weefselbeperkingen in de fascia, (het bindweefsel onder de huid dat spieren hecht, stabiliseert, omsluit en scheidt) kunnen leiden tot een verminderd bewegingsbereik en spierprestaties. De theorie achter cupping is dat de zuigkracht de huid zal optillen. Daardoor kan er meer bloed naar het onderliggende weefsel stromen om genezing te bevorderen. Door de fascia op te tillen en te strekken, kan cupping helpen de chemische afbraak van gifstoffen te stimuleren die de genezing van spieren en weefsels vertragen. Dit proces vermindert ook ontstekingen en kan bewegingen helpen vergemakkelijken.Cupping kan nuttig zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder:


· Pijn in de onderrug

· Nekpijn

· Fibromyalgie

· Hoofdpijn en migraine


Verder kan de therapie helpen de immuunfunctie te versterken, het lichaam te ontdoen van gifstoffen en stress te verminderen.


Stress verminderen en ontspanning bevorderen


Het is zelfs gebleken dat cupping de reactie van een cliënt op stress aanzienlijk verlaagt. Terwijl de spieren en weefsels worden overspoeld met zuurstof en voedingsstoffen, ontspannen ze volledig. Deze ontspanning wordt uitgebreid naar het centrale zenuwstelsel, dat tijdens een cupping-sessie wordt verdoofd.


Het verlichten van pijn


Veel mensen kiezen voor alternatieve geneeskunde voor het behandelen van pijnklachten. Net als massage of acupunctuur is cupping-therapie ook een niet-invasieve en natuurlijke manier om gewrichts- en spierpijn te verminderen. Een manier om cupping te zien is als een omgekeerde massage. In plaats van druk uit te oefenen, gebruikt het zuigkracht om het weefsel en de spieren omhoog te trekken. Dit dient om gespannen spieren te ontspannen en de stijfheid te verlichten die vaak gepaard gaat met chronische pijn. Vooral mensen met lage rugpijn, nekpijn en migraine hebben hier baat bij.
Veel atleten en sporters gebruiken cupping om spierkrampen te verminderen en hun mobiliteit te behouden. Cupping-therapie verhoogt namelijk de bloedstroom, waardoor de essentiële zuurstof en voedingsstoffen naar de zachte weefsels kunnen gaan.Behandeling van ademhalingsproblemen en verkoudheid


Door de eeuwen heen zijn luchtwegaandoeningen een van de meest voorkomende aandoeningen waarvoor cupping is gebruikt. Vanwege het vermogen om de bloedsomloop te vergroten, is het een waardevolle behandeling om ook de longen te voeden. Cupping-therapie kan helpen bij het verlichten van congestie veroorzaakt door griep of verkoudheid. Het kan zelfs gunstig zijn bij de behandeling van astma. Door bloed en lymfevocht door zuigdruk te verplaatsen, helpt deze therapie de immuunfunctie te versterken.

Cupping is in verband gebracht met vermindering van longziekten zoals infecties, allergieën en chronische hoest. In feite werd cupping-therapie gebruikt om aandoeningen zoals longtuberculose te behandelen lang voordat de moderne geneeskunde recepten beschikbaar stelde.Zuiveren en versterken van uw huid


Cupping helpt uw huid te versterken en te verstevigen door haarvaten uit te zetten en de bloedstroom te verbeteren. Deze therapie is een steeds populairdere behandeling voor cellulitis geworden. Cupping-therapie stimuleert het lymfestelsel om de nodige antistoffen te produceren die nodig zijn om uw huid te genezen. Het werkt ook om ziekteverwekkers te ontgiften en te verwijderen die sommige huidaandoeningen kunnen veroorzaken


Ondersteunen bij de spijsvertering


Mensen met aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen aanzienlijke verlichting vinden van cupping-therapie, omdat het verminderen van stress is gekoppeld aan een gezonder spijsverteringsstelsel. Het kan ook gunstig zijn voor mensen die vaak last hebben van buikpijn, acute gastritis, vochtophoping en verlies van eetlust. Voor deze behandelingen worden bekers meestal rond de navel, over de blaas of maag en rond de nieren geplaatst.
Cupping-therapie kan leiden tot rode of blauwe kringen waar de cups zijn geplaatst. Hoewel deze zichtbare kringen soms een week of langer kunnen aanhouden, beschouwen de meeste patiënten het als niet pijnlijk.

147 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page