top of page

FAQ

Als u nog nooit een professionele Chinese geneeskunde beoefenaar heeft bezocht, heeft u waarschijnlijk veel vragen of opmerkingen. Hieronder vindt u een lijst met verschillende veelgestelde vragen van mijn patiënten. Neem vandaag nog contact met me op voor meer informatie.

 • Voor welke klachten kan ik Tuina gebruiken?
  Tuina therapie is een traditionele Chinese geneeskunde (TCM) die zich richt op het behandelen van lichamelijke en geestelijke aandoeningen door middel van massage, acupressuur, manipulatie en andere manuele technieken. Hieronder staan enkele voorbeelden van klachten waarbij een Tuina therapeut mogelijk kan helpen: Pijnlijke spieren en gewrichten: Tuina therapie kan helpen bij het verlichten van pijnlijke spieren en gewrichten, zoals nekpijn, rugpijn, kniepijn, enz. Stress en angst: Tuina therapie kan ook helpen bij het verlichten van stress en angst, door het lichaam te ontspannen en de geest te kalmeren. Hoofdpijn en migraine: Tuina therapie kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van hoofdpijn en migraine. Slaapproblemen: Tuina therapie kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen. Spijsverteringsproblemen: Tuina therapie kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals constipatie, diarree en maagklachten. Ademhalingsproblemen: Tuina therapie kan helpen bij het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van ademhalingsproblemen zoals astma en bronchitis. In onze praktijk kom je terecht bij een gekwalificeerde therapeut! Tuinatherapie is een complementaire geneeswijze en wordt niet als vervanging van de klassieke Westerse geneeskunde gebruikt. Het is dus belangrijk je huidige behandeling bij een arts of zorgverlener te blijven verderzetten.
 • Voor welke klachten kan je terecht in mijn praktijk ?
  In de praktijk kan je terecht voor allerlei fysische klachten maar ook emotionele en psychische klachten. Zowel acuut als chronisch ! Bij acute klachten gaat er vaak snel en effectief verbetering optreden dmv manuele technieken zoals manipulaties , mobilistatie en massage technieken. vb. tenniselleboog , golfelleboog , cts ( carpal tunnel syndrome ) zijn zeer goed te behandelen! Klachten met een chronisch karakter gaan we aanvullend benaderen. Hier zijn vaak aanvullende technieken nodig om bepaalde foutieve patronen te doorbreken en energie en bloed weer in beweging te krijgen. Hierbij is er een manifestatie van een fysische klacht vaak met een onderliggende oorzaak. Westerse visie zullen ze eerder een symptomatische behandeling opstarten waar ze vaak levenslange medicatie voorschrijven om de pijn van de fysische klacht te onderdrukken. In onze praktijk wordt de klacht op een holistische wijze bekeken en behandeld. Heel vaak wordt er ruimte in het lichaam gecreëerd zodat het de kans krijgt om zichzelf te genezen. Bij chronische klachten ervaren patiënten verbetering en verlichting van de klachten.
 • Wat is het verschil tussen Tuina en Acupunctuur?
  Tuina en acupunctuur zijn beide traditionele Chinese therapieën die gericht zijn op het herstellen en bevorderen van de gezondheid, maar ze gebruiken verschillende technieken om dit te doen. Tuina is een vorm van Chinese massage die zich richt op het manipuleren van spieren en gewrichten om de doorstroming van Qi, of levensenergie, in het lichaam te bevorderen. Het maakt gebruik van verschillende hand- en vinger-technieken, zoals kneden, drukken, rollen, wrijven en schudden om pijn te verlichten, de bloedstroom te bevorderen en de spieren te ontspannen. Tuina kan ook worden gebruikt om acupunctuurpunten te stimuleren en Qi te verplaatsen en te balanceren. Acupunctuur daarentegen maakt gebruik van dunne naalden die op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst om de Qi-stroom te reguleren en te balanceren. De naalden worden zorgvuldig ingebracht in het lichaam en blijven meestal ongeveer 20 tot 30 minuten zitten. Acupunctuur kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder pijn, angst, depressie, allergieën, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid. Kort samengevat: Tuina is een vorm van Chinese massage die gericht is op het manipuleren van spieren en gewrichten om de doorstroming van Qi te bevorderen, terwijl acupunctuur gebruik maakt van dunne naalden die op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst om de Qi-stroom te reguleren en te balanceren.
 • Is Tuina een Manuele Therapie ?
  Ja, Tuina is een manuele therapie. Het is een vorm van Chinese massage die gebruik maakt van verschillende hand- en vinger-technieken, zoals kneden, drukken, rollen, wrijven en schudden om pijn te verlichten, de bloedstroom te bevorderen en de spieren te ontspannen. Door het toepassen van deze manipulatietechnieken op specifieke acupunctuurpunten en meridianen, kan Tuina helpen om de stroom van Qi of levensenergie in het lichaam te herstellen en te balanceren. Tuina wordt gebruikt als een holistische benadering van gezondheidszorg en kan helpen bij het behandelen van verschillende aandoeningen, zoals spierpijn, stress en vermoeidheid.
 • Wat is Ooracupunctuur?
  Ooracupunctuur, ook bekend als auriculotherapie, is een vorm van acupunctuur die zich richt op het stimuleren van specifieke punten op het oor om verschillende aandoeningen te behandelen en pijn te verminderen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde weerspiegelen deze punten op het oor verschillende delen en organen van het lichaam. Tijdens een ooracupunctuur sessie, zal de acupuncturist kleine naalden, zaden of magnetische bolletjes op de punten van het oor plaatsen. De naalden zijn dunner dan de naalden die worden gebruikt in de traditionele acupunctuur en blijven meestal ongeveer 20-30 minuten zitten. Soms kan de acupuncturist ook kleine elektroden aanbrengen om een ​​mild stroompje toe te passen. Ooracupunctuur kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals angst, depressie, pijn, verslavingen, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en allergieën. Het is een veilige en effectieve behandeling en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere vormen van acupunctuur of traditionele westerse geneeskunde.
 • Wat is Qi Gong ?
  Qi Gong (ook wel geschreven als Qigong of Chi Kung) is een praktijk uit de traditionele Chinese geneeskunde die gericht is op het beheersen en cultiveren van de levensenergie genaamd Qi (of Chi). Het woord Qi Gong komt van de Chinese termen "Qi" (levensenergie) en "Gong" (vaardigheid, prestatie of werk), wat betekent dat Qi Gong verwijst naar de praktijk van het cultiveren en beheersen van levensenergie. Qi Gong omvat een reeks fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en visualisatie-oefeningen die zijn ontworpen om de stroom van Qi in het lichaam te verbeteren en te balanceren. Door het beoefenen van Qi Gong kan men niet alleen fysieke voordelen ervaren, zoals verbeterde flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen, maar ook mentale voordelen, zoals vermindering van stress en verbeterde focus en concentratie.
 • Wat is Moxa?
  Moxa is een traditionele Chinese therapie die bekend staat als "moxibustie". Het maakt gebruik van gedroogd bijvoetkruid, genaamd "moxa", dat wordt verbrand bij acupunctuurpunten of op bepaalde delen van het lichaam. De moxa kan worden aangebracht in verschillende vormen, zoals moxa-sticks, moxa-sigaretten of moxa-cones. Het bijvoetkruid wordt meestal verbrand en boven het huidoppervlak gehouden, maar kan ook direct op de huid worden geplaatst met een beschermende laag van bijvoorbeeld zout, gember of knoflook. Hedendaags wordt er vaak gebruik gemaakt van een Moxa Lamp, die geen storende geur veroorzaakt en toch de nodige toepassingen geeft. De warmte die wordt gegenereerd door de moxa kan worden gebruikt om de doorstroming van Qi, oftewel levensenergie, in het lichaam te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met acupunctuur of tuina, maar kan ook op zichzelf worden gebruikt als een vorm van warmtetherapie om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder: Pijnlijke spieren en gewrichten: De warmte van de moxa kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid, en kan ook helpen bij het bevorderen van genezing en herstel van blessures. Menstruatieproblemen: Moxa kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn en andere symptomen zoals krampen en een onregelmatige cyclus. Verkoudheid en griep: Moxa kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid en griep, zoals hoesten, koorts en congestie. Vermoeidheid en stress: Moxa kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid en kan de algehele gezondheid en vitaliteit verbeteren. In onze praktijk kom je terecht bij een gekwalificeerde therapeut! Net als bij elke vorm van therapie is het belangrijk om een gekwalificeerde zorgverlener (een gediplomeerd TCG therapeut) te raadplegen voordat je moxibustie ondergaat, omdat het niet geschikt kan zijn voor iedereen en er enige risico's aan verbonden zijn, zoals brandwonden of allergische reacties.
 • Wat is Cupping?
  Cupping is een traditionele Chinese therapie die wordt gebruikt om pijn, spierspanning en andere gezondheidsproblemen te behandelen. Het maakt gebruik van cups, meestal gemaakt van glas, bamboe, keramiek of plastic, die op de huid worden geplaatst en een vacuüm creëren om de huid omhoog te trekken. Bij een cupping behandeling wordt meestal eerst een olie op de huid aangebracht om wrijving te verminderen en de cups gemakkelijker te kunnen verplaatsen. Vervolgens worden de cups op de huid geplaatst en wordt er lucht uit de cups gezogen om een vacuüm te creëren. Hierdoor wordt de huid omhoog getrokken en ontstaat er een soort zuigende massage op de huid. De behandeling kan zowel op specifieke acupunctuurpunten als op gebieden met pijn of spanning worden toegepast. De zuigkracht van de cups kan de bloedstroom en energiestroom in het lichaam bevorderen en kan helpen om blokkades op te heffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Cupping kan worden gebruikt bij verschillende aandoeningen, waaronder: Pijnlijke spieren en gewrichten: Cupping kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid, en kan ook helpen bij het bevorderen van genezing en herstel van blessures. Verkoudheid en griep: Cupping kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid en griep, zoals hoesten en congestie. Stress en angst: Cupping kan helpen bij het verminderen van stress en angst en kan helpen om de algehele gezondheid en vitaliteit te verbeteren. In onze praktijk kom je terecht bij een gekwalificeerde therapeut! Net als bij elke vorm van therapie is het belangrijk om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat je cupping ondergaat, omdat het niet geschikt kan zijn voor iedereen en er enige risico's aan verbonden zijn, zoals blauwe plekken of huidirritatie.
 • Wat is Gua Sha ?
  Gua sha is een traditionele Chinese therapie die wordt gebruikt om spierpijn, spanning en andere gezondheidsproblemen te behandelen. Het woord "gua" betekent "schrapen" en "sha" verwijst naar de kleine bloeduitstortingen of verkleuringen die ontstaan ​​op de huid tijdens de behandeling. Bij een gua sha behandeling wordt een speciale schraper, meestal gemaakt van jade of hoorn, over de huid geschraapt met een bepaalde druk. Meestal wordt er een olie op de huid aangebracht om wrijving te verminderen en het schrapen soepeler te laten verlopen. Het schrapen veroorzaakt kleine bloeduitstortingen en verhoogt de bloedstroom naar het gebied, wat kan helpen om blokkades in de energiestroom van het lichaam op te heffen en de bloedsomloop en het immuunsysteem te stimuleren. Het kan ook de ontspanning van de spieren bevorderen en de pijn verminderen. Gua sha wordt vaak gebruikt bij rug-, nek-, schouder-, en hoofdpijnklachten, maar kan ook bij andere aandoeningen worden toegepast zoals bijvoorbeeld bij verkoudheid en griep, spijsverteringsproblemen, en menstruatieklachten. In onze praktijk kom je terecht bij een gekwalificeerde therapeut! Het is belangrijk om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat je gua sha ondergaat, omdat het niet geschikt kan zijn voor iedereen en er enige risico's aan verbonden zijn, zoals bloedingen of blauwe plekken.
 • Wat zijn veelgestelde vragen?
  Veelgestelde vragen kunnen gebruikt worden om snel algemene vragen te beantwoorden over je bedrijf, zoals 'Naar waar kunnen producten verzonden worden?', 'Wat zijn de openingstijden?', of 'Hoe kan ik een dienst boeken?'. Met veelgestelde vragen kunnen mensen op een eenvoudige manier op je site navigeren en de SEO van je site verbeteren.
bottom of page